Florida, pomaranče in juice

Brazilija je največja proizvajalka in izvoznica pomarančnega soka na svetu že od leta 1980, ko je prevzela prvo mesto od Floride, ki je do takrat dominirala v pridelku pomaranč, predelanih v zamrznjen koncentrat ali ustekleničene ter drugače za tržišče pakirane sokove.

Na Floridi (in kolikor je meni znano, edino-le tu) se nasad pomarančnih dreves ne imenuje sadovnjak (orchard), ampak “orange grove” (grove = hosta). Zakaj je temu tako, je pa več kot razvidno s spodnjih fotografij.
.
.
Santa_Paula__Orange_Trail_2_by_Verie

Avtor fotografije pomarančnega nasada zgoraj – Verie

.
.
oranges_by_AkiTaranai
Avtor fotografije “Pomaranče (Oranges) “AkiTaranai

.
.
Največ pomarančnih dreves na Floridi cveti v marcu in aprilu, dozori pa od junija do oktobra. Zgodnje sorte (Hamlins in Parson Browns) dozorevajo med oktobrom in januarjem, kasnejše sorte (Pineapple Orange) od decembra do februarja, pozne sorte (Valencia) pa od marca do junija. Razen v treh poletnih mesecih, traja tako sezona citrusov na Floridi skozi vse leto.

Za vse vrste citrusov, ne le teh ki dobro uspevajo v toplem podnebju Floride, je pomembno, da zorijo na drevesu, ker edino na ta način do kraja dozorijo.

Velika večina pomaranč v tukajšnjih pomarančnih nasadih je še vedno obrana ročno, s pomočjo lesenih lestev in platnenih vreč. Značilnost citrusov, pridelanih na Floridi je, da so zaradi vlažnega podnebja sočni in sladki, izgledajo pa še zdaleč ne tako lepo kot tisti z dreves, ki rastejo v bolj suhem podnebju. Zaradi tega so skoraj vse pomaranče, ki dozorijo na Floridi, predelane v pomarančni sok.

Spodnji video prikazuje Florida pomaranče na njihovi poti – od drevesa do kozarca.
.
.

.
.

About the author

Daria

Most of all Daria enjoys creating, designing, taking photos of, writing about and sharing all the beautiful, cheerful things and moments. She finds them everywhere she goes. And tons of fun people, too!

Click here to add a comment

Leave a comment: