Najbolj vpliven avto 20. stoletja – Ford Model T

1. oktobra  1908 je Ford Motor Company v Detroitu, ZDA,  začela serijsko proizvodnjo svojega najbolj uspešnega in najpopularnejšega avtomobila z uradnim imenom Ford Model T in ljubkovalnimi imeni Tin Lizzie, T-Model Ford ali na kratko, T.

Čeprav so avtomobili v tem času obstajali že nekaj desetletij, so bili  zaradi počasne ročne izdelave še vedno redki in za povprečnega Američana nedosegljiv, izjemen luksuz. Henry Ford pa je v tem letu spremenil v resničnost svojo genialno idejo, da bo tržišču ponudil kakovosten avto, primeren za  kogarkoli in cenovno dostopen vsakomur  z dobro plačo.

Za začetek 20. stoletja je bila to izjemno napredna ideja, ki se je Fordu ​bogato obrestovalla. Do leta 1927, ko so proizvodnjo tega modela ustavili,  je bilo prodanih 16,5 milijonov primerkov,  kar uvršča Ford Model T med deset najbolj prodajanih avtov vseh časov in na lestvici pred tako popularne avtomobile kot so Mini, Citroën DS in Folkswagnov Hrošč.
Vir

Starinski avtomobili,  ki se še vedno vozijo po tukajšnjih cestah, velikokrat  pritegnejo mojo pozornost, že zaradi svoje drugačnosti. Konec koncev se dosežki  industrijske revolucije izpred več kot sto let v današnji dobi elektronike  bolj poredko še uporabljajo. Tudi nisem kakšna velika avto-moto poznavalka ali navdušenka.​ In po navadi ne pišem o teh stvareh. Ampak med mojim včerajšnjim deževnim potepom sem opazila, da so se kar trije T-ji  pripeljali na parkirišče pred restavracijo,  v kateri sem se ravno nahajala. Potem sem pa malo pofotografirala in končni rezultat je tale "članek na drugačno temo." ☺

Black Ford Model T, photo by Daria Perse © 2016

Black Ford Model T, photo by Daria Perse © 2016

Green T-Model, photo by Daria Perse © 2016

Green T-Model, photo by Daria Perse © 2016

Red Tin Lizzie, photo by Daria Perse © 2016

Red Tin Lizzie, photo by Daria Perse © 2016

Related Posts
About the author

Daria

Most of all Daria enjoys creating, designing, taking photos of, writing about and sharing all the beautiful, cheerful things and moments. She finds them everywhere she goes. And tons of fun people, too!

Click here to add a comment

Leave a comment: