June 6, 2015

Homosassa Springs, Florida, kjer domuje afriški povodni konj, Lucifer

The Smallest Manatee - photo by Daria Perse

Stvari so se pa zakomplicirale zaradi Lou-ja, slavnega in na Floridi upokojenega povodnega konja, ki se je tako priljubil obiskovalcem parka, da so imeli referendum, če naj Lou ostane ali ne. Leta 1991 mu je takratni guverner zvezne države Floride, Lawton Chiles, odobril častno floridsko državljanstvo, da je lahko povodni konj ostal v svojem priljubljenem domu v Homosassi in kjer lahko ostane do konca življenja.

Homosassa Springs Wildlife State Park je narodni park in zavetišče za divje živali. V začetku je ta park nudil dom najrazličnejšim eksotičnim živalim z vsega sveta, potem so pa njegov namen spremenili. Park je postal zavetišče za domorodne divje živali, ki živijo izključno na Floridi. Vse priseljence iz drugih koncev sveta so začeli tako preseljevati iz Homosasse v živalske vrtove in zavetišča širom po Ameriki.

Homosassa River, FLorida - photo by Daria Perse

Lou je prava zvezda tega parka in upokojeni Holywoodski filmski zvezdnik. Igral je (med drugim) tudi v popularni televizijski nanizanki Daktari. Predvajala jo je tudi na Ljubljanska televizija. Z zanimanjem so jo spremljali tako otroci kot odrasli.  "Daktari" je beseda iz afriškega jezika Swahili in pomeni "doktor."


Daktari TV show

Image credits

26. januarja 2010 je „Lou the Hippo“ kot ga tu ljubkovalno imenujejo, praznoval svojega Abrahama. Park je v njegovo čast priredil dve rojstnodnevni zabavi. Eno dopoldan, drugo pa popoldan, tako da je skupaj s slavljencem lahko praznovalo čim vec obiskovalcev parka in Loujevih občudovalcev. Za darilo je dobil traktorsko gumo, s kakršno se je rad igral v svojih otroških letih - in torto. Na zabavi je prepeval otroški pevski zbor z bližnje osnovne šole, častni gostje pa so bili predstavniki mednarodnega združenja za ljubitelje povodnih konjev, Hippolotofus.

Lou the hippo, Homosassa - photo by Daria Perse

Loujev rojstni dan se praznuje vsako leto, njegova petdesetletnica pa je sovpadala s 75. obletnico narodnih parkov na Floridi in je zato Lou bil ob svojem Abrahamu deležen še vešje pozornosti medijev in imel še veliko več obiskovalcev kot po navadi.

Lu stands for Lucifer in Homosassa Springs - photo by Daria Perse

Pred leti je Lou imel tudi dobro prijateljico, bivšo filmsko kolegico, Susie. Ker je Lou oslički vsepovsod zvesto sledil, so jo zaposleni v parku uporabljali za to, da so Louja preselili z enega mesta na drugo. Loujevo originalno ime je bilo Lucifer. Verjetno si ga je prislužil, ker njegovo obnašanje nikoli ni bilo ravno pohlevno. Zaposleni v parku so ime kasneje skrajšali v „Lu“ (Lou).

Pokojni direktor parka, J.P. Garner je bil eden izmed tistih ljudi, ki so vedno stali Lou-ju ob strani. Redno mu je masiral dlesni, kar je povodnemu konju še posebej prijalo.

Lu the hippo with some birds - photo by Daria Perse


Leta 1985 so obilne hurikanske padavine tako dvignile površino vode v Loujevem bazenu, da je obstajala možnost, da bo Lou odplaval v reko Homosassa in na svobodo. Takrat je Garner čuval Lu-ja s pištolo v roki, ker bi ga moral vstreliti, če bi se to zgodilo. Na srečo se je vreme pravočasno izboljšalo in je Lu ostal varno za svojo ogrado. Afriški povodni konj bi na svobodi namreč lahko povzročil ogromno škode. Te živali so po naravi zelo napadalne in brez izjeme ščitijo svoj teritorij, kar pomeni, da poteptajo in uničijo vse in vsakogar, ki jim pride preblizu. Zaradi njihove velikosti in hitrosti jih je pa tudi nemogoče ustaviti.

V divjini povodni konji ne živijo tako dolgo kot v živalskih vrtovih. Lu-jeva mama je dočakala 55 let, najstarejši hippo v ujetništvu, Donna, pa je živela 62 let v Mesker Park Zoo v zvezni državi Indiana.

Lou the Hippo's home in Homosassa Springs, FL - photo by Daria Perse

Ko so pred leti popravljali in utrjevali ograjo okrog njegovega domovanja, je Lu ponoči pridno podiral vse, kar je bilo čez dan zgrajenega. Potem ga je pa skupina zaposlenih v parku čuvala noc in dan. Vsakokrat, ko se je namenil „popravit rekonstrukcijo“ ki se je zgodila ta dan, so njegovo pozornost usmerili kam drugam.

Ob Lu-jevem rojstnem dnevu je Dana Duke iz Homosassa Springs živalskega zavetišča novinarjem zaupala skrivnost Lou-jevega dolgega in srečnega življenja: vodna aerobika in meditacija. 🙂
Vir

Flamingos at omosassa Springs National Wildlife Refuge - photo by Daria Perse


Related Posts
No related posts for this content

Daria

Daria is a SunFlower by nature, on a mission to shine the light of beauty and happiness on this world in the same way that the Sun spreads its warmth.

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Reply: